sobota, 13 października 2012

Dieta na latko

 

TRWA: 3-4 tygodnie.
ODCHUDZA: 3-5 kg.
POLECANA: każdym jednostkom pełnoletnim z powściągliwą nadwyżką.
NIEWSKAZANA: na rzecz dzieci i młodzi, postaci starszych, pań w ciąż i karmiących.
BOGATA W:  potas i witaminy antyoksydacyjne (A i C).

DZIENNA DAWKA KALORII: naokoło 1200.



 

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

DZIEŃ 1.

Śniadanie 370 kcal
2 kromek pumpernikla z sałatką z pomidora, ˝ cebul, łyżki kukurydzy i plastrem sera bankiet.


II śniadanie 300 kcal
2 pajd pieczywa chrupiącego, 2 jądra na kamiennie, 2 ogórki małosolne, 3 rzodkiewki, łyżka majonezu light.
Obiad 250 kcal
Pierwsze warzywna z piersią kurka, kawon (300 g).Podwieczorek 130 kcal

Posiłek wieczorny 180 kcal
Plasterek chleba wieloziarnistego, 3 szprotki, liść cykorii, pomidor uprawny, herba łatwowierna bez cukru.
 

DZIEŃ 2.

Śniadanie 320 kcal
2 skibki chleba żytniego lekko przekupione mizernym serkiem twarogowym, rozsypywane szczypiorkiem, pomidor uprawny, pół papryki.

II śniadanie 150 kcal
Banan, gołoledź truskawek.
Obiad 375 kcal
Dorsz upieczony w folii, pęczek sałaty z rzodkiewką, 2 początkujące ziemniaki uwarzone w mundurkach, sok wielowarzywny.

Podwieczorek 90 kcal
Wieczerza 180 kcal
Wypiekana klatka piersiowa z kurka (100 g), 150 g warzyw bełtanych z mrożonki pitraszonych, lodowica herbat owocowej bez cukru.



DZIEŃ 3.


Śniadanie 380 kcal
2 wiotkie piętek chleba żytniego, 2 talarki polędwicy drobiowej, pomidor uprawny, nieco liści mamony.


II śniadanie 150 kcal
Serek homogenizowany spontaniczny 0% (150 g), gruszka.

 

Obiad 350 kcal
Pierwsze z godzina z tostami, udko kurka wypiekane w folii, początkująca marchew pitraszona.Podwieczorek 160 kcal

Cocktail z malutkiego jogurtu samoistnego i ˝ szklanek jagody.

 

Posiłek wieczorny ślepi. 250 kcal
Fasolka szparagowa duszona (200 g), jajo zasadzone, lodowica soku pomidorowego.


DZIEŃ 4.

 

Śniadanie 330 kcal
2 piętki chleba wieloziarnistego, 2 plastry sera gadzinowego light, listowie mamon, parę rzodkiewek, ogórek małosolny.

II śniadanie 240 kcal
Sałatka z uwarzonych początkujących kartofli (2 połowiczne), groszku z ciupy (2 łyżki), jaja na mocno z sosem jogurtowo-koperkowym, gołoledź wodzie mineralnej niegazowanej.

Obiad 350 kcal
Pasta z czernicami i malinami, gołoledź wat mineralnej niegazowanej.

 Podwieczorek 90 kcal

Lodowica rześkiego soku pomarańczowego.

Wieczerza  250 kcal
Sałatka 2 pomidorów, kilku półplasterków cebul, 2 płatów bary z indora, wartko pryskane pieprzem i posiekaną bazylią. 


DZIEŃ 5.


Śniadanie 300 kcal
Lodowica maślanki smakowej, 4 łyżki płatków owsianych uwarzonych na wody, łyżka otrębów, 2 przypalane morele pokrojone w prążki, parę rodzynek.

II śniadanie 250 kcal
Filet z dorsza (150 g) pieczony w folii ze ożywczymi gównami (tymianek, bazylia), przyprawiony solą i pieprzem, skibka chleba razowego, pomidor uprawny.

Obiad 250 kcal
Pierwsze zupa szczawiowa.

 

Podwieczorek 70 kcal


Posiłek wieczorny 200 kcal
Grzanka z razowego chleba, piętka polędwicy z indora, jarzyny pokrojone w ciasną bryłę i zmieszane: ogórek małosolny, pomidor uprawny, ź cebul marksistowskiej, ˝ papryki, skropione łyżeczką oliw z oliwek, przyprawione pieprzem i majerankiem.
 


DZIEŃ 6.

Śniadanie 340 kcal
Jogurt rzeczywisty przetasowany z 4 łyżkami płatków owsianych uwarzonych na wody, ˝ banana, krztynka cynamonu.

II śniadanie 200 kcal


 
Obiad 380 kcal
Cielęcina z rusztu (110 g), gotowana kalarepka, lodowica herbat prostodusznej. Podwieczorek 180 kcal

Ślizgawica porzeczek marksistowskich zmiksowana ze lodowicą kefiru i 2 łyżeczkami miodu.

Wieczerza 130 kcal
Talarek chleba chrupiącego, pajda sera brukowego, pół papryki, kasa, lodowica herbat owocowej bez cukru. 

 
DZIEŃ 7.

 

Śniadanie 280 kcal
Buła dyniowa, ˝ bryłki słabego twarogu, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego.

 II śniadanie 230 kcal
Zbity jogurt spontaniczny, ˝ ślizgawic czernicy, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżeczka miodu.
Obiad 340 kcal
Jarzyny uciskane z kiełbachą. Podwieczorek 160 kcalerek waniliowy, ślizgawica wat mineralnej.

Posiłek wieczorny 300 kcal
Krupy gryczana (1/2 lodowic uwarzonej) z sosem ˝ cebul, ˝ pomidora, 5 pieczarek uduszonych na łyżeczce masła i oproszonych pieprzem i podlanych krztynką wat, lodowica soku wielowarzywnego.



(maja)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz